PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayrax Üretim Stok Bölümü

pelikan
23-03-2007, 18:24 PM
Stok Bölümü : Stok kartı,Stok Hareket,Stok Grup kodu Tanımlama ve Depo bölümlerinden oluşmaktadır.

Stok Kartı:Stok olarak tutuğunuz tüm mamül,yarı mamül,hammadde ve diğer greksinimi duyulan malzemelrin tanımlandığı bölümdür.

Stok Kartı bölümü Stok Kartı, Reçete, Muadil, Makine, Personel, Genel Gider, Ayarlar bölümlerinden oluşmaktadir.

Stok Kartı : Burası oluşturacak olduğunuz stok ile ilgili genel tanımalamların yapılacağı bölümdür.

Stok Kodu : Her bir farklı malzeme için sizin tarafınızdan belirlenen özel kodur.Bu alana istediğiniz gibi harf ve rakkamlardan oluşan kod tanımlayabilirsiniz. Eğer tanımlanmış olan bir ürünün bilgilerini görmek istiyorsanız Ara butonuna basarak gelen Stok Rehberinden bilgilerini görmek istediğiniz ürünü seçmeniz gerekmektedir

Stok Adı : Tanımlayacağınız malzemenin açık adını yazacağınız bölümdür.

Stok Tipi: Malzemenizin üretim yapısındaki tipini gireceğiz bölümdür.

Mamül:Üretilebilen ve bir uretim sonucu elde edilen üründür, Yarı Mamül:Üretilebilen ve sonrasında bir mamül üretiminde kullanılabilen malzemedir, Hammadde:Üretilemiyen mamul ve yarı mamül üretiminde kullnılan malzemedir, Yardımcı Madde:Üretimde Mamül Ya da yarı mamülün oluşmasında kullanılan ek malzemelerdir Örnek:Sertleştirici.

Stok Grup: Belli Parametlere bağlı olarak aynı katagoride yer alan malzemenin gruplanmasını sağlayan özelliktir. Grup kodu seçebilmeniz için önceklik Stok Grup Kodu Tanımlama bölümünden stok grup kodu tanımlamanız gerekmektedir.

Barkod : Ürünün her hangi bir barkodu varsa barkod bilgisinin girişinin yapılacağı bölümdür.

Birim1 : Ürünün ana biriminin girişini yapacağınız bölümdür. Örmek : Adet , Paket, Koli, Gram, Litre vs. gibi

Birim2 : Bir ürünün birden fazla birimi olabilmektedir. Örnek olarak bir ürün kutu ile alınabilir ama kutunun içinde 6 adet bu üründen olabilir. Bu gibi durumlarda Birim1 hanesine ana birim yazılıp birim 2 hanesine 2. birimi girilebilmektedir. Örnek vermek gerekirse ana birime Adet girdik 2. birimede kutu girdik bu durumda birim2 nin birim bire olaran oranını birim 2 nin karşısındaki çarpan hanesine girmemiz gerekli bir kutuda 6 adet ürün varsa çarpanında 6 belirtilemsi gereklidir.

Birim3 : Az öncede Bir ürünün birden fazla birimi olabileceğini belirtmiştir. Birim1 nasıl Birim2 kinin temeli ise Birimtete çarpan birimi olarak birim2 kullanılmaktadir. Birim1 Adet olan bir ürünün ikinci birimi Kutu olduğu gibi kutularda koliler halinde bulunabilemektedir. Örnek vermek gerekirse bir koli 12 kutudan oluşuyorsa Birim3 ün karşısında bulunan çarpan hanesine 12 girilmesi gereklidir.

Depo Alt Sınır : Depo alt sınırı alanı tanımlayacak olduğunuz ürünün minimum deponuzda olmasını istediğiniz miktar olup bu miktarı kendiniz belirleyebilirsiniz.

Depo Üst Sınır : Depo üst sınırı alanı ise tanımlayacak olduğunuz ürünün maximum deponuzda olmasını istediğiniz miktar olup yine bu miktarı kendiniz belirleyebilirsiniz.

Döviz Tipi : Eğer taımlayacak olduğunuz ürününüzün fiyatı YTL değil ise buradan ürünün değerinin belirleneceği para birimini seçmelisiniz. Bu alana sadece Döviz takbi bölümünden tanımladığınız dövizler geleceği için eğer tanımlayacağınız ürün dövizli ise ve bu para birimi programda tanımlı değil ise öncelikle Döviz tanımlamaları bölümünden ilgili dövizin tanımlanması gerekmektedir.

Fire Alt Sınır % : Üretecek olduğunuz bir mamul veya yarı mamul için ön görmekte olduğunuz minimum fire alt sınırını gireceğiniz alandır.

Fire Üst Sınır % :Üretecek olduğunuz bir mamul veya yarı mamul için ön görmekte olduğunuz maximum fire alt sınırını gireceğiniz alandır.

Fason Maliyet : Üretilecek olan mamul veya yarı mamulünüzde her hangi bir fason işlemi varsa bunun fason maliyetinin girileceği alandır.

Fason Sabit Masraf : Fason işciliği olan bir ürün ise buraya Fason sabit mastafının belirtilmesi gereklidir. Örnek olarak bu ürünün bir mamülün reçetesinde olması halinde ve mamül üretilirken bu alan girmiş oladuğunuz fason maliyetide üretim maliyetine birimsel olarak yansıyacaktır.

Min.Üretim Miktarı : Stok olarak tanımlamış eğer bir mamül veya yarı mamül ise üretim yapmayı planladığınızda bir partinede minmum kaç adet üretmeyi ön gördüğünüz rakam olarak yazabilirsiniz. Bu şekilde üretim yapmadan önce üretilecek miktar ile ürünün kartına baktığınızda üretim için planladığınız minimum miktarı görebilir ve buna göre üretim yapıp yapmamaya karar verebilirsiniz.

Max.Üretim Miktarı : Stok olarak tanımlamış eğer bir mamül veya yarı mamül ise üretim yapmayı planladığınızda bir partinede maximum kaç adet üretmeyi ön gördüğünüz rakam olarak yazabilirsiniz. Bu şekilde üretim yapmadan önce üretilecek miktar ile ürünün kartına baktığınızda üretim için maximum üretim miktarının üzerinde bir üretime girip girmeyeceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Min.Operasyon Süresi : Minimum operasyon süresi bu ürünü üretirken harcıyacağınız ve ön gördüğünüz en kısa operasyon süredir.

Max.Operasyon Süresi : Maximum operasyon süresi bu ürünü üretirken harcıyacağınız ve ön gördüğünüz en operasyon uzun süredir.

Tahmini Üretim Süresi : Tahmini üretim süresi ise üretmek istediğiniz ürünün bir biriminin tahminen ne kadar sürede üretmeyi planladığınız rakamdır.

Birim 1 Alış Fiyatı : Eğer tek birimli bir stok ise sadece bu alana stoğun alış fitayının girişini yapılacaktır.

Birim 2 Alış Fiyatı : Eğer stok birim2 boş değil ise ve Birim2 alış fiyatı mevcut ise bu alana birim2 alış fiyatı girilmelidir.

Birim 3 Alış Fiyatı : Eğer stok birim3 boş değil ise ve Birim3 alış fiyatı mevcut ise bu alana birim2 alış fiyatı girilmelidir.

Birim 1 Satış Fiyatı : Eğer tek birimli bir stok ise sadece bu alana stoğun satış fitayının girişini yapılacaktır.

Birim 2 Satış Fiyatı : Eğer stok birim2 boş değil ise ve Birim2 satış fiyatı girilmelidir.

Birim 3 Satış Fiyatı : Eğer stok birim3 boş değil ise ve Birim3 satış fiyatı girilmelidir.

Alış KDV % : Tanımlamış olduğunuz ürünün alış KDV oranın girileceği alandır.

Satış KDV % : Tanımlamış olduğunuz ürünün satış KDV oranın girileceği alandır.

Alış ÖTV % : Eğer tanımlamış olduğunuz ürünün ÖTV uygulması var ise bu alana ürünün alış ötv oranının yazılması gerekmektedir.

Satış ÖTV % : Eğer tanımlamış olduğunuz ürünün ÖTV uygulması var ise bu alana ürünün satış ötv oranının yazılması gerekmektedir.

Kayıt : Stok kartınızdaki gerekli alanları doldurduktan sonra Kayıt butonuna basarak bilgilerinizi saklayabilirsiniz. Yeni bir ürün girişinde ürünün genel bilgilerini girdikten sonra kayıt yapmadan Reçete, Muadil, Makine, Personel ve Genel giderler bölümünde işlem yapamazsınız.

Değiştir : Önceden bilgileri girilmiş olan bir stok kartını çağırıp üzerinde gerekli değişiklikleri yaptıktan değiştir butonuna basarak yapmış olduğunuz değişiklikleri saklayabilirsiniz.

Sil : Önceden bilgileri girilmiş olan bir stok kartını çağırıp sil butonuna basarak kaydınısilebilirsiniz.

Yeni : Yeni butonu ile eğer ekranınızda bir bilgi var ise Yeni butonu ile ekranı temizliyerek yeni stok kartınızı tanımlayablirsiniz.

Reçete : Bu alan sadece üretilebilir stoklara girişi yapılabilcek şeklde hazırlanmış olup Her hangi bir hammadde veya yardımcı madde içindeyken bu bölümden ekleme yapmaya çalıştığınızda program buna izin vermeyecektir.

Recete Bölümüde üretülebilir mamül Ya da yarı mamülü oluşturacak olan hammadde ve yarı mamüller eklenecektir. Stok kodunun yanında bulunan Ara butonuna basılarak gelen stok rehberinden reçeteye eklenecek olan stok seçilmelidir. Stok reçete ekranında geldiğinde eğer tanımlı stoğunuzun birim tanımlaması birden fazla ise birimi ve ilgili mamül Ya da yarı mamülün üretiminde bu birimden ne kadar kullanılacağı Miktar hanesine girilmelidir. Fire % bölümüne bu hammadde Ya da yardımcı maddenin üretimi esnasında her hangi bir fireye uğruyorsa uğramış olduğu fire oranı % olarak bu alana gilrilmelidir. Stok kodu ve birimi seçilip miktar ve fire oranı girildikten sonra Ekle butonuna basılarak girilmiş olan bilgiler reçeteye eklenir.

Örnek : fire oranı %10 girilmiş ve üretimde 10 gr kullanılan bir hammadde veya yardımcı madde üretim yapılırken 11 gr olarak gerekli olacaktır.

Reçeteye eklemiş olduğunuz bir hammadde Ya da yardımcı maddenin oran Ya da birimi değiştirmek istediğinizde ilgili hammadeni bilgisinin yanında bulnan Değiştir butonuna basılması gereklidir. Bu durumda ilgili hammde veya yarı mamülün bilgileri üst bölüme gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Fire % bölümünün yanıda olan Değiştir butonuna basılarak reçetedeki mevcut satır değiştirilir.

Eğer reçeteden bir hammadde veya yarı mamülü çıkartmak isterseniz ilgili hammdde veya yarı mamülün bilgisinin olduğu satırdaki Sil butonuna basılarak mevcut satır reçeteden çıkartılır.

Kök Reçete : Bazı ürütilen ürünlerin hammadde veya yardımcı madde olarak aynı stokların farklı birimleri kullaılarak elde edilebilir bu durumda bir kök reçete tanımlayarak (Tanımlamalar>Genel Tanımlamalar>Kök Reçete Tanımlama) her seferinde aynı ürünleri seçmek yerine kök reçete butonuna basıp gelen kök reçete rehberinden uygun bir kök reçetesi seçerek bu kök reçete üzerinden miktarları değiştirerek hızlı reçete tanımlayabilirsiniz.

Muadil : Muadil bölümü eğer deponuzda mevcut stoktan bulunmaması halinde kullanılabilecek olan stokların karşığının seçildiği bölümüdür.

Stok kodunun yanında bulunan Ara butonuna basılarak gelen stok rehberinden muadil olarak eklenecek olan stok seçilmelidir. Seçilen stok muadil ekranında geldiğinde eğer tanımlı stoğunuzun birim tanımlaması birden fazla ise birimi ve ilgili stoğa karşılık birimi Miktar hanesine girilmelidir örnek olarak X stoğunuzun Birimi Litre ve X stoğunuz bir ürünün üretimde 1 lt olarak kullanılmaktadır eğer X stoğunuz yok ise bu stoğun yerine kullanabileceğiniz muadil stok Y ama Y stoğu kullanılırken X stoğu kullanıldığındaki sonucun elde edilmesi icin Y stoğunun 2 lt kullanılması gereklidir bu durumda birim hanesine 2 yazılması gereklidir. Stok kodu ve birimi seçilip miktar girildikten sonra Ekle butonuna basılarak girilmiş olan bilgiler muadil olarak listeye eklenir.

Muadil olarak eklemiş olduğunuz bir stoğun birimini değiştirmek istediğinizde ilgili stok bilgisinin yanında bulnan Değiştir butonuna basılması gereklidir. Bu durumda ilgili stoğa ait bilgileri üst bölüme gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Adet bölümünün yanıda olan Değiştir butonuna basılarak muadil listesindeki mevcut satır değiştirilir.

Eğer muadil listesinden bir stoğu çıkartmak isterseniz ilgili stok bilgisinin olduğu satırdaki Sil butonuna basılarak mevcut stok muadil listesinden çıkartılır.

Makine : Bu bölümde üretilemekte olan bir ürünün üretümünde kullanılan makinalar eklenmektedir.

Makine bölümünde bulunan seçim ekranında önceden Makine bölümünden tanımlamış olduğumuz Makine seçilerek Bir birim stoğun üretimi esnasında bu makinanın kaç saniye çalıştığı girilmelidir.

Girilen bilgilere göre üretim yapılırken maliyet hesaplamalarında makinanın çalışma süresine bağlı olarak tüketmiş olduğu enerji hesaplanarak maliyete eklenecektir. Çalışma süresi girildikten sonra Ekle butonuna basılarak girilmiş olan bilgiler Makine listesine eklenecektir.

Eklemiş olduğunuz bir makinanın çalışma süresini değiştirmek istediğinizde ilgili makina bilgisinin yanında bulunan Değiştir butonuna basılması gereklidir. Bu durumda ilgili makinaya ait bilgileri üst bölüme gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Makina bölümünün yanıda olan Değiştir butonuna basılarak makina listesindeki mevcut satır değiştirilir.

Eğer makina listesinden bir makinayı çıkartmak isterseniz ilgili makina bilgisinin olduğu satırdaki Sil butonuna basılarak mevcut Makine, makina listesinden çıkartılır.

Makine listesine Makine eklerken dikkat edilemesi gereken en önemli konu makinanın bir ürünü üretürken geçen sürenin saniye üzerinden belirtilmesidir.

Makine listesine sadece Tanımlamış olduğunuz makinalar eklenebilecek olup seçim penceresinde gelemeyen bir Makine için öncelikle Makine tanımalaması yapmanız gerekmetedir. Makine atama tablosuna dilediğiniz kadar makine ekleyebilirsiniz.

* Üretim yapılırken örnek olarak kullandığınız Y makinasının kaç saniye çalıştığı alınır, sonra bu makinede hangi enerjinin kullanıldığına bakılır ve bu enerjinin bir biriminin ne kadar olduğu kayıtlardan alınır. Sonra makinanın kartını tanımlarken bu enerji biriminden 1 saatte ne kadar tükettiği alınırak makinanın bir saniyede kaç paralık enerji tükettiği hesaplanır ve rakam çalışma süresi ile çarpılarak makinanın bir birim ürün için çalışırken ne kadarlık enerji tükettiği bulunur ve üretilen ürünün birim maliyetine bu tutar otomatik olarak eklenir.

Personel : Personel bölümünde bir ürünün üretiminde çalışan bersonel tipi ve çalışan sayısı ile bir personelin bir birim ürünün üretiminde kaç saniye çalıştığının bilgilerinin tanımlandığı bölümdür.

Bu şekilde burada tanımlamış olduğunuz personel sayısına ve tipine bağlı olarak üretim yapılırken üretim birim maliyeti hesaplamasına personel maliyetide otomatik olarak yansıtılacaktır.

Personel bölümünde bulunan seçim ekranında önceden Personel Tanımlama bölümünden tanımlamış olduğumuz personel seçilerek Bir birim stoğun üretimi esnasında bu bu personelden kaç adet ve bir personelin kaç saniye çalıştığı girilmelidir. Çalışma süresi girildikten sonra Ekle butonuna basılarak girilmiş olan bilgiler Personel listesine eklenecektir. Eklemiş olduğunuz bir personelin çalışma süresini veya adedini değiştirmek istediğinizde ilgili personel bilgisinin yanında bulunan Değiştir butonuna basılması gereklidir. Bu durumda ilgili pesonel tanımlamasına ait bilgileri üst bölüme gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Çalışma süresi bölümümün yanıda olan Değiştir butonuna basılarak personel listesindeki mevcut satır değiştirilir. Eğer personel listesinden bir personel bilgisini çıkartmak isterseniz ilgili personel bilgisinin olduğu satırdaki Sil butonuna basılarak mevcut Personel bilgisi, personel listesinden çıkartılır.

Personel listesine Personel tanımlarken dikkat edilemesi gereken en önemli konu bir personelin bir ürünü üretürken geçen sürenin saniye üzerinden belirtilmesidir.

Örnek : Y ürününden üretim yaparken 1 adet vasıfsız işci ile 2 teknisyen çalışmaktadir.

1 vasıfsız işçi 600 saniye çalışırken , Her bir teknisyen 50 şer saniye süre harcamaktadir.

Budurumda öncelikle personel tanımlamalarından personellerin 1 saatlik çalışma ücreti alınarak saniyeye düşen payı hesaplanır ve personel adedi ile çarpıldıktan sonra çıkan sonuç ilgili personelin çalışma süresi ile çarpılarak o personel grubunun maliyeti hesaplanır sırası ile bütün personel grupları hesaplandıktan sonra toplamı alınarak bir birim ürünün üretimi esnasında personel maliyeti olarak eklenecektir.

Genel Gider : Üretime etki edecek olan genel giderlerin eklendiği bölümdür.

Genel gider tanımlamalatanımlamış olduğunuz bir gideri Gider bölümünden seçerek üretim halinde üretime ne kadar yansıtılacağı belirlenir. Örnek olarak Genel gider tanımlarında Nakliye diye bir gider tanımlandı burada tanımlanan rakam bir birim için ise 1 Ytl birim başı genel nakliye gideri girilmiş ise çarpanı 1 olarak girilmelidir. Böylece her birim üretiminde 1 YTL genel gider olarak üretim maliyetine eklenecektir. Ama Nakliyeyi parti pazlı olara maliyetinin tanımlaması yapılmış ise çarpan 0 olarak girildiğinde üretim yapıldığında o üretime parti nakliye gideri olarak girilmiş olan rakam alınır ve bir birime karşılık gelen kısmı birim maliyetine eklenir. Mesela parti başı 2000 YTL nakliye odeniyor ve biz üretim yaparken 500 adetlik bir stok üretimi yaptığımızda

bu stogun birim maliyeti hesaplanırken genel gider kalemi 2000/500 = 4 Ytl olarak yanstılacaktır.

Ama biz nakliyenin maliyetine 2 YTL girseydik ve çarpan olarak 1 verseydik bu durumda genel gider maliyeti olarak direk birim başı 2 Ytl olarak genel gider hesaplanacaktı. Veya Nakliye bedeli olarak 2.000 Ytl odeme yaptık ama bu nakliye esnasında sadece bu stokla ilgili bir sevk yapılmadı yani sevk işlemi icinde başka ürünleride etkileyecek kalemler nakledildi bu durumda nakliyenin sadece % 15 lik kısmı üretilecek partiyi etkileyecek ise çarpan hanesine 0.15 yazılmalıdır. Bu durumda 2000 Ytl lik nakliyenin %15lik kısmı olan 300 Ytl alınır ve ornek olarak 500 adet uretim yapılmış ise 1.6666 Ytl olarak birim genel maliyetlerine nakliye gideri yansıtılır.

Genel gider bölümünde bulunan seçim ekranında eklenecek Genel gider seçilerek üretime etki edecek çarpan girildikten sonra Ekle butonuna basılarak girilmiş olan bilgiler Genel gider listesine girmiş olduğunuz bilgi eklenecektir.

Eklemiş olduğunuz bir genel giderin çarpanını değiştirmek istediğinizde ilgili genel gider bilgisinin yanında bulnan Değiştir butonuna basılması gereklidir. Bu durumda ilgili Genel gider tanımlamasına ait bilgileri üst bölüme gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra maliyet bölümümün yanıda olan Değiştir butonuna basılarak Genel Maliyet listesindeki mevcut satır değiştirilir.

Eğer genel maliyet listesinden bir genel maliyet bilgisini çıkartmak isterseniz ilgili genel maliyet kaleminin bilgisinin olduğu satırdaki Sil butonuna basılarak mevcut Genel maliyet bilgisi, Genel Maliyet listesinden çıkartılır.

Genel maliyet tanımlamalarından bir genel maliyet kaleminin maliyetini değiştirdiğiniz takirde otomatik olarak tutar değişikliği Bu genel gideri eklemiş olduğunuz stoklarada yansıyacaktır. Mesela Nakliye için girilen 2.000 YTL lik tutar 2.400 Ytl olarak genel gider tanımlamalarından değiştirildiğinde otomatik olarak bu değişiklik Nakliye genel giderinin tanımlı olduğu bütün stoklarda 2.400 Ytl olarak güncellenecektir.

Ayarlar : Ayarlar bölümünden oluşturmuş olduğunuz stoğun renk rehberde listeletirken kullanılacak olan renginin ve ürünün tanımının kolay olması icin ürünün tanıtım resminin eklendiği bölümdür.

Renk: ekranda sol üst köşede bulunan renk çubuklarının kaydırılması ile alt kısımda stoğun rehberde gösterilirken kullanılacağu rengi ayarlıyabilirsiniz. Örnek olarak bir mamülün rehberde gösterlirken belirli bir renkte olmasını ayarladığınızda rehberde bu stok aşağıdaki gibi gösterilecektir.

Fotoğraf : Gözat butonuna basılarak açılan seçim ekranından eklemek isteğidiniz ürün fotoğrafının yolunu göstererek Seç butonuna basmanız halinde seçmiş olduğunuz fotoğraf ürünün kartına eklenecektir.

Ürünün renk ve fotoğraf tanımlamaları tamamlandıktan sonra sol alt köşede bulunan Değiştir butonuna basılarak stok bilgileri güncellenşir. Eğer değiştir butonuna basmaz iseniz renk ve fotograf özellikleri stok kartına eklenmeyecektir.

Stok Hareket : Stok Hareket bölümünden mevcut stoğunuzun hareketlerini izleyebilir ve gerekli durumlarda bu bölümden stok hareketlerinize + veya ? olarak manuel kayıt girişi yapabilirsiniz.

Stok adı bölümümün yanında bulunan Ara butonuna basarak açılan stok rehberden işlem yapılacak olan stoğu seçmeniz gerekmektedir.

Stoğunuzu seçtikten sonra bu stoğa ait hareketleri aşağıda görebilirsiniz.

Tarih : Mauel olarak kayıt girerken kayıtın ait olduğu tarihin belirtileceği alandır.

Depo : Eğer birden fazla deponuz var ise yapmış olduğunuz işlemin ait olduğu depoyu seçmeniz gereklidir.

Belge No : Yapmış olduğunuz giriş veya çıkış işleminin belge numarası Ya da takip numarasını belirteceğiniz alandır.

Miktar : Bu alana işlem gören stoğun miktarın yazmanız gereklidir.

Giriş ve Çıkış : Yapmış olduğunuz işlemin şeklini giriş veya çıkış olarak belirtmeniz gereklidir.

Birim : Eğer stoğunuzu birden fazla birim üzerinden takip ediyorsanız yazmız olduğunuz miktarın ait olduğu birimi bu alandan seçmeniz gereklidir.

Fiyat : Fiyat hanesine işlem gören stoğun giriş veya çıkış birim fiyatını yazmalısınız.

Açıklama : Yapmış olduğunuz işlem ile ilgili olarak açıklamanızı bu alana girmelisiniz. Örnek olarak Depoda duran bir stoğunuz bir süre sonra son kullanma tarihi geçtiği için kullanılmaz hale geldi ve stoklardan düşmek istiyorsunuz bu durumda açıklama olarak Zayi, işlem şekli olarak çıkış, tarih olarak depodan düşülüş tarihi, belge numarasınada zayi raporunuzun numarasını yazabilirsiniz.

Kaydet : Stok hareketi için girmiş olduğunuz bilgilerinizi tamamladıktan sonra Kaydet butonuna basarak bu işlemi seçmiş olduğunuz stoğun hareketlerine ekleyebilirsiniz. Örnek olarak programı yeni kullanmaya başladınız ve stoklarınızın mevcutlarını bu şekilde programa Devir açıklaması ile ekleyebilirsiniz.

Değiştir : Girmiş olduğunuz bir stok hareket kaydını değiştirmek istemeniz halinde ilgili kayıt maddesinin yanında bulunan Değiştir butonuna basarak bu kayıt bilgilerini üst alana taşıyabilirsiniz. Gerekli duzeltmeleri yaptıktan sonra Fiyat hanesinin altındaki Değiştir butonuna basarak bu kayıtı güncelleyebilirsiniz. Yapacak olduğunuz güncelleme sadece stok hareketlerini etkileyecektir. Eğer başka bir alandan yapılmış bir kayıt üzerinde değişiklik yapmak isterseniz bu işelemi o kayıtın yapılmış olduğu yerden yapmanızı tavsiye ederiz.

Sil : Eğer bir hareket kaydını stoğun hareketlerinden çıkartmak isterseniz. İlgili işlemin sağ tarafında bulnan Sil butonuna basarak gelen mesajı onaylayıp silebilirsiniz. Yapmış olduğunuz silme işlemi sadece stok hareketlerine etki edecektir. Başka bir yerden yapılmış olabi bir kayıtı silmek için o kayıtın yapıldı yerden komple kayıtı silmeniz daha doğru olacaktır.

Grup Kodu Tanımala : Stoklarınızı gruplamak için grup kodu tanımalmanız gereklidir. Grup kodu tanımlamada 4 farklı grup kodu tanımlama alanı vardır. Grup kodu takibi yapmayacaksanız grup kodu tanımlaması yapmanıza gerek yoktur. Ama grup kodu uygulaması yapacaksanız stok kartlarınızı açmadan önce ilk olarak grup kodlarınızı oluşturmanız gereklidir. Grup kodları bir birine bağlı olmayıp istediğiniz şekilde tanımlama yapabilirsiniz. Örnek olarak Grup kodu1 olarak tedarikçi gurubu veyastoğun ana grubunu tanımlarken grup kodu2 de ana grup kodlarının alt gruplarını tanımlayabilirsiniz.

Grup kodu uygulaması yapacaksanız stok kodlarınız açmadan önce grup kodlarınızı ouşturmanız

Stok kartlarınızı açarken size zaman kazandıracaktır.

Kaydet : Grup kodunu ve kod açıklamasını yaptıktan sonra kaydet butonuna basarak kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Değiştir : Oluşturmuş olduğunuz bir grup kodunu değiştirmek için ilgili grup kodunun sağ kısmında bulunan değiştir butonuna basmanız gereklidir. Bu işlemi yaptığınızda tanımlı grup koduuz ve açıklaması üst alana taşınacaktır. Gerekli bilgi duzenlemesini yaptıktan sonra Grup kodu açıklama bölümünün altında bulanan Değiştir butonuna basarak grup kodunuz üzerinde yapmış olduğunuz değişiklikleri kayıt edebilirsiniz.

Sil : Bir grup kodunu silmek için ilgili grup kodunun yine sağ kısmında bulunan sil butonuna bastığınızda gelen silme mesajını onaylayarak ilgili grup kodunu kayıtlarınızdan çıkartabilirsiniz.

Depo : Eğer işletmenizde birden fazla deponuz var ise depolarınızı bu bölümden tanımlayabilirsiniz.

Depo Kodu : Bu alana tanımlayacak olduğunuz depoya vermiş olduğunuz kod numarasını gireceksiniz. Örnek : MRK gibi.

Depo Açıklama : Bu alana deponuzun uzun adını veya açıklamasını yazabilirsiniz. Örnek : MERKEZ DEPO veya KADIKOY DEPOSU gibi

Kaydet : Depo kodu ve Depo açıklmasını girdikten sonra Kaydet butonuna basarak deponuzu oluşturabilirsiniz.

Değiştir : Oluşturmuş olduğunuz bir depoda değişiklik yapmak istediğinizde ilgili depo maddesinin sağ yanında bulanan değiştir butonuna bastığınızda depo bilgileri üst alana gelecektir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Depo Açıklama hanesinin altındaki değiştir butonu ile depo değişikliğinizi saklayabilirsiniz.

Sil : Oluşturulan bir depoyu silmek için o depo maddesinin sağ kısımdaki Sil butonuna basarak gelen uyarı mesajını onaylayarak mevcut depo bilginizi kayıtlarınızdan siliebilirsiniz.