PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : IE 8 Standartlara Boyun Eğdi: Geliştiriciler ve Kullanıcılara Müjde!

hardal
13-01-2008, 13:13 PM
Standartlar, standartlar, standartlar…

Eğer çok büyük bir süpriz olmazsa adı IE8 olacak olan Internet Explorer‘ın genel teması standartlar olacak. Detayları ise Microsoft Channel 9‘daki Internet Explorer Takımı Genel Yöneticisi (IE GM) Dean Hachamovitch ve Internet Explorer tasarım ekibinden Chris Wilson’ın yarım saatlik röportajında belirtilmiş durumda. Belirtmeden geçemeyeceğim Microsoft’un Flash‘a rakip olarak çıkarttığı Silverlight‘ı kurmadan videoyu izleyemiyorsunuz. Ve ben bu videoyu izlemeye kararlı olduğumdan Silverlight‘ı Firefox’umda kurmayı denedim. Yaklaşık 5 dakikalık bir beklemeden sonra yükleme penceresi önüme geldi ve sonrasında Silverlight.exe’yi masaüstüne indirmeyi başardım. Silverlight’ı yükledikten sonra videoyu izlemeye başlayabilirim diye düşünürken klasik Microsoft prosedürü ile karşılaştım: Bilgisayarımı yeniden başlatmak zorundaydım! Neden Firefox’un normal uygulamaları gibi sadece Firefox’u yeniden başlatmama izin vermiyor diye de düşünmeyi ihmal etmedim. Yapacak bir şey olmadığından bu yazıyı yazdığım NotePad penceresini (iddia ediyorum Microsoft’un gelmiş geçmiş en mükemmel çalışan programı! Çünkü hesap makinesi bile Windows 3.1′de hata vermişti bir kere) kaydedip bilgisayarımı yeniden başlattım ve sonunda videoyu izlemeye başladım. Konudan çok uzaklaştım ancak belirtmeden geçemezdim. Video’ya dönecek olursak IE ekibinde çok önemli rol oynayan bu 2 kişinin röportajında yeni gelecek olan internet sağlayıcısı ile ilgili yapılan çalışmalar, uyumlulukları yenilikleri ve en önemlisi de güvenilirliği hakkında oldukça detaylı açıklamalar yapılıyor. Acaba IE Acid 2 testinden sonunda başarı ile geçebilecek mi? Peki nedir bu Acid 2 testi onu da bir cümle ile özetlemek gerekirse: Şu ana kadar ki en geçerli web standartı ve sağlayıcı uyumluluğu testi diyebiliriz.

Microsoft IE7 (ki şu anda varolan en son Internet Explorer sürümüdür) bu testi bir kaç eklenti ile geçebiliyor. Yani ilk sunumu ile bu testi geçebilecek düzeyde değil. IE7 düşük öncelikli güncellemeler ile bu testi geçebilecek hale getiriliyordu. Ve şu ana kadar hiçbir IE versiyonu bu testi normal versiyonları ile geçemedi. Bunu da yeri gelmişken belirtmek gerekiyor. Bu testi baz alarak IE geçtiğimiz yıllarda Opera ve Apple Safari gibi internet sağlayıcıları ile rekabet edemez haldeydi. Ve bu da Internet Explorer’ı web geliştiricileri için oldukça kullanışsız ve bir o kadar da zorlayıcı hale sokuyordu. Firefox ise şu an beta sürümünü yayımladığı 3 versiyonu ile bile bu testi çoktan geçti. Ancak piyasada bulunan ve geçerli sürüm olan Firefox 2 ise bu testte beklentileri karşılayamaz vaziyette.

Bu önemli standart uyumluluğunda temel olarak aşılması gereken 2 büyük problem var. İlki web geliştiriciler için uyumluluk: Web geliştiriciler yaptıkları sitelerin tüm browserlarda aynı şekilde çalışmasını isterler. Ki bu bilişim sektöründe çalışanlar için en önemli sorundur. Çünkü şu anki internet sağlayıcıları baz alırsak geliştiriciler sitelerini örneğin Firefox‘a göre yapıyorlarsa her zaman için Internet Explorer’ı da göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Çünkü en azından ülkemizde kullanıcıların bir çoğu hala Internet Explorer kullanmakta…
Aşılması gereken bir diğer problem ise kullanıcılar için uyumluluk: Kullanıcılar giriş yaptıkları siteleri her sağlayıcı da farklı bir şekilde görmek istemezler. Hizmet her yerde aynı olmalıdır.

Acid 2 testi son çözüm olmamakla birlikte şu anda uyguladığı 7 aşamalı test ile her türlü browser’ı denetleyebilecek durumda.

Internet Explorer’a dönecek olursak bu konuda hala herhangi bir kullanıcı özelliği veya ne zaman yayımlanacağı hakkında bir cevap verilmiyor.

Paul Thurrott‘a göre ise 2008′in ilk yarısında kullanıcılar bekledikleri bu internet sağlayıcısına kavuşacaklar. Ayrıca Thurrott bir kaç ipucu da vermeyi ihmal etmemiş: Belirgin arayüz değişiklikleri ve Office 2007– ribbon sans tipi bir takım karakter değişikliklerinden bahsediliyor…